Universitatea din Oradea a sarbatorit astazi 50 de ani de invatamant superior continuu

univ oradeaUniversitatea din Oradea a marcat marţi, printr-o festivitate jubiliară în Aula Magna, “50 de ani de învăţământ superior continuu” în municipiu, moment onorat de prezenţa unor universitari şi invitaţi de marcă din ţară şi străinătate, alături de oficialităţi judeţene şi locale. “Aniversarea noastră nu este doar un moment de sărbătoare, ci un jubileu cu mai multe semnificaţii. Este şi un moment de bilanţ şi, în egală măsură, de reflexie asupra viitorului învăţământului din România, în general şi al Universităţii din Oradea, în mod special”, a spus prorectorul Sorin Şipoş. Rectorul Constantin Bungău a prezentat, pe scurt, istoricul instituţiei şi prezentul acesteia, amintind că Oradea este un vechi şi important centru umanist, încă din secolul al XV-lea, având primul observator astronomic din Europa şi tradiţii în învăţământul filosofic încă din 1780 şi cel juridic, din 1788.

“Academia de drept” de la Oradea avea 800 de studenţi şi 13 profesori la desfiinţarea, în 1934, din cauza crizei economice din anii 1929-1933. Aceasta nu dispare, ci doar se retrage spre Universitatea din Cluj, de unde, după trei decenii, învăţământul superior de la Oradea renaşte prin Institutul Pedagogic de 3 ani, în 1963.
Reindustrializarea ţării duce la dezvoltarea învăţământului tehnic, astfel că în 1978, la specializările existente – de filologie, istorie, geografie, matematică, chimie, fizică şi sport – se adaugă învăţământul tehnic, singurul care continuă să funcţioneze după 1983, când restul specializărilor sunt desfiinţate.

În 1990 a luat fiinţă Universitatea Tehnică, iar un an mai târziu, prin cuprinderea altor specializări, s-a denumit Universitatea din Oradea. Între anii 2007 şi 2012 are loc o intensă etapă de reorganizare, de deschidere europeană şi consolidare a corpului profesoral.

Advertisements

Spune-ti parerea! E bine sa stie si ceilalti ce gandesti!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s