Contractul de furnizare (conditii de validitate si efecte)

Intrucat acestui contract i se aplica regulile dispozitiv-supletive aferente contractului de vanzare, conditiile de fond si de forma necesare pentru valabila lui incheiere vor fi cele impuse de normele respective pentru contractul de vanzare.

Cu privire la efectele contractului de furnizare, potrivit prevederilor art. 1767 alin. 1 „proprietatea asupra bunurilor se transfera de la furnizor la beneficiar in momentul predarii acestora. Beneficiarul are obligatia sa preia bunurile la termenele si in conditiile prevazute in contract”.

Obligatia de preluare a bunurilor se face prin receptia de catre beneficiar, acesta fiind obligat sa verifice bunurile, atat din punct de vedere cantitativ cat si calitativ.

Daca furnizorul si-a asumat si obligatia de a expedia bunurile – obiect al contractului -, catre beneficiar, obligatia de predare a acestora se va considera indeplinita la momentul predarii acelor bunuri catre caraus. Rezulta ca, din acel moment, se transmite si dreptul de proprietate catre beneficiar. Un astfel de efect il indreptateste pe beneficiar sa ceara carausului sa-i predea bunul furnizat si transportat l a destinatie; furnizorul care se ocupa si de expedierea bunurilor obiect al contractului, actioneaza ca un mandatar.

Cat priveste pretul, daca prin lege se prevede obligatia de adoptare a noi preturi, fiecare dintre partile contractante este in drept sa rezilieze (denunte) unilateral contractul dintre ele, intr-un interval de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a legii respective.

 

Legiuitorul a consacrat si institutia si posibilitatea subcontractarii. Potrivit art. 1769, „furnizorul poate subcontracta furnizarea bunurilor sau serviciilor catre o terta persoana, cu exceptia situatiilor in care contractul are un caracter strict personal sau daca natura contractului nu permite”.

 

Contractul de subfurnizare  poate fi definit ca fiind ”acel contract, accesoriu contractului de furnizare, conform si supus acestuia, care se poate incheia intre furnizor si un subfurnizor de bunuri sau servicii prin care acesta din urma se obliga fata de furnizor, ca in numele si pe socoteala acestuia, sa furnizeze toate sau numai o parte din bunurile sau serviciile contractate de furnizor cu beneficiarul, contract care se poate incheia doar in cazul unui contract de antrepriza care nu este intuituu personae sau a carui natura permite o astfel de solutie. In raporturile cu beneficiarul, furnizorul raspunde pentru faptele subfurnizorului, ca pentru fapta sa proprie”.

Contractul de furnizare se poate incheia atat intre profesionisti cat si intre profesionisti si neprofesionisti, inclusiv intre persoane fizice si/sau juridice, chiar daca niciuna din ele nu are calitatea de profesionist.

 

Spune-ti parerea! E bine sa stie si ceilalti ce gandesti!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s