Ce inseamna “sa faci voluntariat”?

A face voluntariat nu este o expresie abstracta, nu este o activitate pentru cei “speciali”, nu este o activitate pe care  sa o faci fortat, nu este un motiv de suparare, stres, neimplinire, nu este un mod prin care poti sa-ti implinesti visurile individualiste.

Si daca am raspuns la intrebarea “Ce nu este voluntariatul?”, atunci…ce inseamna “sa faci voluntariat”?

Voluntariatul este daruire. Timpul tau il folosesti pentru altii. Mintea ta o incarci cu problemele altora. Mainile tale le obosesti ca sa ajuti pe altii. De fapt, este un flux-reflux intre ce dai si ce primesti. Nu vei ramane sarac in nimic atunci cand dai/oferi dezinteresat. Tot ce-ai dat se va intoarce pe alte cai la tine.

Atunci cand deschizi usa unei doamne si ii dai posibilitatea sa treaca prima, ea iti ofera un zambet si un multumesc. Ai oferit din timpul tau, te-ai oprit din drumul tau si ai asteptat ca ea sa treaca. E un fapt voluntar si dezinteresat. Asta inseamna voluntariat: sa faci cu mana si sa zambesti unui bebelus care te priveste din masina mamei sale iar tu astepti autobuzul in frig.

Voluntariatul este o activitate care te face sa cresti. Daca nu vrei sa oferi din timpul tau, nu te repezi sa spui ca vrei sa faci parte dintr-o ONG.

ONG-urile nu au nevoie de oameni care sa incurce! Persoanele dintr-o asociatie sunt persoane care au un scop comun, motive comune pentru care intreprind acele activitati non-profit! Nu le frana cresterea! Nu-i opri din visul lor!

 

“Voluntariatul este activitatea de interes public desfasurata din proprie initiativa de orice persoana fizica, în folosul altora, fara a primi o contraprestatie materiala; activitatea de interes public este activitatea desfasurata în domenii cum sunt: asistenta si serviciile sociale, protectia drepturilor omului, medico-sanitar, cultural, artistic, educativ, de învatamânt, stiintific, umanitar, religios, filantropic, sportiv, de protectie a mediului, social si comunitar si altele asemenea.” (definitia din Legea Voluntariatului 2006)

“Voluntariatul este activitatea desfasurata din proprie initiativa, prin care o persoana fizica îsi ofera timpul, talentele si energia în sprijinul altora fara o recompensa de natura financiara, dar care poate deconta cheltuielile realizate în sprijinul proiectului în care este implicata.” (definitia Pro Vobis)

“Voluntariatul este activitatea desfasurata din proprie initiativa, de orice persoana fizica, in folosul altora, fara a primi o contraprestatie materiala.” (Definitie adoptata de Consiliul National al Voluntariatului, iunie 2002)

“Orice actiune întreprinsa de o persoana fara a se gândi la recompense financiare.” (Tracker)

“Orice munca prestata relativ fara constrângere de o persoana cu intentia de a ajuta si fara a urmari un câstig financiar imediat.” (Scheier)

“Impulsul de a se orienta spre satisfacerea nevoilor celorlalti fara a se gândi la recompense financiare.” (Manover)

Advertisements

Spune-ti parerea! E bine sa stie si ceilalti ce gandesti!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s