>PROTECTIA MEDIULUI INCONJURATOR SI OMULUI CA UN TOT UNITAR

>

Ce este mediul inconjurator?

este un ansamblu de conditii si elemente naturale ale Terrei: aerul, apa, solul si subsolul, toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice, fiintele vii, sistemele naturale in interactiune, valorile materiale si spirituale (cata filosofie, domnule…).

MEDIUL INCONJURATOR cuprinde 3 subsisteme:

  • ABIOTIC – care nu are legatura cu organisemele vii; componentii abiotici includ factorii fizici, inclusiv Soarele, apa si clima. Acesti factori influenteaza natura si numarul organismelor vii …si, in particular, MEDIUL INCONJURATOR;
  • BIOTIC – care isi are originea in materia vie; distingem : factorii INTRAspecifici(in interiorul speciei) si factorii INTERspecifici (intre specii, ca parazitismul, simbioza, etc.)
  • UMAN – relatiile existente intre om si mediul inconjurator. Activitatea umana altereaza componentii abiotici in multe ecosisteme (prin poluare), dar ii poate influenta si pozitiv (prin hidroalimentatie si irigare).

PROTECTIA NATURII

este cel mai raspandit termen si se defineste ca totalitatea masurilor ce vizeaza interventia umana de orice fel, in gestionarea ecosistemelor, a resurselor, in spiritul dezvoltarii durabile a societatii umane;

in ceea ce priveste protectia mediului si omului ca un tot unitar, problema are un aspect complex, fiind vorba de o interdependenta incontestabila, cele doua aspecte – om si mediu – neputand fi luate in consideratie unul fara celalalt. Se lanseaza ideea protectiei mediului de catre om in folosul omului. Preocuparea pentru aceasta chestiune este destul de veche, astfel a luat fiinta CLUBUL DE LA ROMA, o grupare de oameni de stiinta, care a dat un semnal de alarma in vederea limitarii dezvoltarii in vederea protectiei suportului de viata.

Exista DOUA sensuri ale expresii „MEDIUL INCONJURATOR”:

  1. o acceptiune izvorata din stiintele naturii si aplicata societatii umane (abordare ecologica);
  2. o alta acceptiune izvoata din limbajul arhitectilor si al urbanistilor si care se refera la zona de contact intre spatiul construit si mediul natural;

Pana in prezent nu putem afirma ca mediul inconjurator se bucura de o calificare juridica sau de un statut juridic unanim acceptat.

Parca e biologie/geografie… mi-e dor de Scoala Generala…

BIBLIOGRAFIE : CURSUL I, suportul de curs DREPTUL MEDIULUI, FACULTATEA DE DREPT, UNIVERSITATEA TRANSILVANIA, BRASOV.

Spune-ti parerea! E bine sa stie si ceilalti ce gandesti!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s